Happy birthday YouTube, arba jis pakeitė viską

2010/04/06

Skirtingai nei Facebook atveju, viešojoje erdvėje kažkaip liko nepastebėta, kad YouTube prieš mėnesį kitą atšventė 5 metų gimtadienį. Kai kiekvieną savaitę, veikiausiai ir dieną, kažkur interneto platybėse gimsta koks nors socialinis projektas, YouTube su savo penkeriais metais atrodo kaip koks senukas.

Bet užtat grandiozinis senukas! Nežinau, kaip tu, bet mano diena paprastai neapsieina be kliktelėjimo kokiu nors klausimu į YouTube. Tarp pseudointelektualių žmonių dar įprasta su panieka, neužtikrintumu ir veikiausiai kažkokia baime pareikšti, kad “tuose visokiuose internetuose (!) tai vien nesąmonės“. Ir aišku, kad jei kiekvieną minutę į YouTube įkeliama po kelis tūkstančius video failų, tai niekas ir nesitiki iš to Bergmano lygio kūrinių.

Bet.
Sutikdama, kad galbūt kas antras vaizdo klipukas vertas tik Lalaila laidos (ir tai ne visada) ir kad kiekvienas kaimo Jurgis dabar turi savo 2 minutes šlovės, kažkurį vakarą nepatingėjau peržiūrėti žurnalo TIME atrinktus tariamai 50 geriausių YouTube video.
Nesinorėtų švaistytis banaliomis frazėmis ar tuo, kas dabar, 2010-aisiais, gali atrodyti akivaizdu, bet faktas, jog YouTube aiškiai pakeitė tai, kaip mes suvokiame reklamą (jos gaminimą ir sklaidą), rinkimų kampanijas, asmenines akimirkas etc.

Keletas mano pastebėjimų:
Sentimentalu. Daugiausia paspaudimų ir šurmulio vis dar sukelia gyvūnai ir maži vaikai.

Pinigai. Vaikai uždirba pinigus. Antai po apsilankymo pas dantistą nuo vaistų apsvaigęs ir retorinių klausimų į kamerą pažėręs (Is this real life?) septynmetis Davidas sulaukė 55 mln. žiūrovų. Vaikų išnaudojimas? Ne! – atsakytų Davidas, YouTube dėka jau užsidirbęs koledžui.
Bet būna ir linksmiau. Turbūt nė metų neturinčio klecko užkrečiantis šokis pagal Beyonce pritraukė reklamos davėjus – ir tu pabandyk neužsikrėst ta šokio bacila! Verčia iš koto:

Politika. Hillary Clinton, rinkimų kampanijos metu ir dabar, dirbdama JAV valstybės departamente, sėkmingai išnaudojanti socialines medijas, vis tiek turi priežasčių nemėgti YouTube – dėl jos nemylėtojų profesionaliai sukurtų ir lyg virusu pasiųstų reklamų .

Svetimo skausmo nebūna, bet pats kaltas. Britney Spears verkdamas gynęs neaiškios lyties žmogus, pasirodo, po vargiai tikėtos šlovės buvo persekiojamas ir sulaukė grasinimų mirtimi. O štai Missė iš Pietų Karolinos, kaip supratau, pasiūlymų studijuoti Harvarde nesulaukė, bet kažkokiuose filmuose pavaidino..

Kerštas, arba kaip suvaldyti bad press. 8 mln. paspaudimų – tiek sulaukė kažkokio country style dainorėlio antireklaminė daina prieš United Airlines. Ir tik dėl to, kad lėktuve sulaužė jo gitarą!

4 atsakymai to “Happy birthday YouTube, arba jis pakeitė viską”

  1. Renata La said

    štai Viral’e nusifilmavusi šokėja Veronika turės gerokai sripresnį palaikymą projekte “tu gali šokti“. bet šiaip pravartu susipažinti su Vimeo.com. ten tikrai yra vertų dėmesio, gal ir ne Bergmano, bet vis gi video. O štai vakar puikų eksperimentą atradau facebooke. ir kaip pasipiktinau, kad jis nėra youtube ir kad negaliu nusiųsti kai kuriems žmonėms asmeniškai.

Parašykite komentarą